Translate/Μετάφραση

Η διδασκαλία της επίθεσης εναντίον πιεστικής άμυνας man to man







Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΕΣΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ MAN TO MAN


                                                                                                                                Του Μιχάλη Λάγκη


Σε μια πιεστική άμυνα man to man οι αντίπαλοι παίζουν μεταξύ της μπάλας και του παίκτη που μαρκάρουν.Χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική προσπαθούν να αναγκάσουν τον αντίπαλο να κάνει μακρινές και ριψοκίνδυνες πάσες ώστε να μπορέσουν να κλέψουν την μπάλα.

Όταν μια ομάδα παίζει ζώνη τότε οι αντίπαλοι τους δελεάζουν με τις ψηλοκρεμαστές πάσες και προσπαθούν να τους δυσκολέψουν το επιθετικό παιχνίδι όσο μπορούν.Αυτό μπορούν να το πετύχουν είτε με τη χρήση παγίδων,είτε με την πιεστική άμυνα σε όλο,στα ¾ η ακόμα και στο μισό γήπεδο.Αυτό το είδος μπάσκετ νικά την παλιά επιθετική τακτική της πάσας και του screen.Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός οι αμυντικοί δεν επιτρέπουν την πάσα και αφετέρου γιατί αλλάζουν στα screen.

Οι σύγχρονες άμυνες απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό και καινούργιες ιδέες.Οι περισσότεροι προπονητές πιστεύουν ότι αυτό το είδος πίεσης στον αντίπαλο απαιτεί συνάμα και μια επιθετική τακτική ταχείας διείσδυσης.

Προετοιμασία

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της προετοιμασίας  της ομάδας  για αμυντική πίεση είναι ο προσχεδιασμός.Ο προπονητής θα πρέπει να είναι έτοιμος για αυτή την άμυνα.Θα πρέπει να έχει κάνει καλό scouting στον αντίπαλο,να είναι ενημερωμένος συνεχώς και να γνωρίζει τις βασικές αρχές άμυνας εναντίον της οποίας θα επιτεθεί.Η εκ των προτέρων γνώση κάνει την επίθεση να στέκεται πάντα καλύτερα.

Θεωρία

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες σχετικά με το πως πρέπει να παίζει μια ομάδα όταν αντιμετωπίζει άμυνες πίεσης.Η πρώτη θεωρία αναφέρει πως πρέπει να γίνει αμέσως πάσα στον πιο κοντινό παίκτη είτε από επαναφορά,είτε άμεσα μετά από καλάθι,είτε τέλος μετά από εκτέλεση βολών.Η ταχύτητα της πάσας δυσκολεύει πάρα πολύ αυτές τις άμυνες πίεσης και ειδικά τις ζώνες διότι χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν.Σύμφωνα με την δεύτερη θεωρία η βιασύνη πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή της μπάλας.Οι υποστηρικτές της δεύτερης θεωρίας χρησιμοποιούν set plays εναντίον τέτοιας άμυνας.

Οποιαδήποτε όμως θεωρία κι αν ακολουθήσει κανείς, ο προπονητής θα πρέπει να προετοιμάσει την ομάδα πρώτα από όλα ψυχολογικά.Οι παίκτες θα πρέπει να διδαχθούν πράγματα και καταστάσεις ώστε όταν χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουν,να μην πανικοβληθούν.Οι άμυνες πίεσης είναι ούτως η άλλως δομικά οι πιο αδύναμες στο μπάσκετ διότι χρησιμοποιούν πολύ συχνά το overplay και τις παγίδες.

Το overplay αφήνει μεγάλα ανοίγματα.Μια επιθετική ομάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτό όταν παίζει με αυτοκυριαρχία,αυτοπεποίθηση και έχοντας γνώση της τακτικής που ακολουθεί.Αν η μπάλα φύγει από την παγίδα με επιτυχία οι επιτιθέμενοι θα έχουν το πλεονέκτημα στην άλλη μεριά του γηπέδου καθώς θα παίξουν με παίκτη παραπάνω.

Οι ομάδες θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τη σωστή προετοιμασία και την εμπιστοσύνη αυτές οι άμυνες δεν έχουν τύχη.

Οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν γρήγορα την επαναφορά της μπάλας.Θα πρέπει να κοιτούν και να επιζητούν διαρκώς την γρήγορη διείσδυση χρησιμοποιώντας προσποιήσεις,κοψίματα και screen.Η ευφυής επιθετικότητα θα πρέπει να είναι μια βασική επιθετική φιλοσοφία.Οι γρήγορες κινήσεις μέσα στο γήπεδο θα πρέπει να είναι must.Κατά τη γνώμη μου η καλή επιθετική τακτική μπορεί να προκαλέσει λάθη αλλά η επιθετικότητα θα προκαλέσει πολλά ρήγματα.

Σε τέτοιες καταστάσεις πίεσης η ομάδα θα πρέπει να έχει τις πιθανότητες με το μέρος της.Έχοντας μέσα στο παιχνίδι τον καλύτερο ντριμπλέρ και τον καλύτερο χειριστή οι πιθανότητες να περάσει επιτυχώς η ομάδα την πίεση είναι αυξημένες.Αν ο καλύτερος ντριμπλέρ που έχει η ομάδα συναντήσει δυσκολία στο κατέβασμα τότε η λύση θα είναι η μπάλα να κατέβει από έναν παίκτη ο οποίος έχει ασθενέστερο αμυντικό.Εναντίον άμυνας πίεσης ο ντριμπλέρ θα χρησιμοποιήσει ελεγχόμενη ντρίμπλα,αλλαγή κατεύθυνσης και πολύ συχνά reverse.

Ο καλός ντριμπλέρ μπορεί να νικήσει τους περισσότερους αντιπάλους του στο 1vs1 αρκεί να μπορεί να ελέγξει τον αμυντικό του μέχρι να περάσει το κέντρο.Αν παγιδευτεί νωρίτερα θα πρέπει να πασάρει σε Pivot.Αυτός θα πρέπει να προστατέψει την μπάλα και να πασάρει γρήγορα και συνήθως προς την αδύνατη πλευρά.

Οι παίκτες θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν την πρόθεση της ομάδας που παίζει αυτή την άμυνα πίεσης σε όλο το γήπεδο προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα.Οι λόγοι που μια ομάδα μπορεί να παίξει τέτοια άμυνα είναι για να κλέψει την μπάλα παίζοντας overplay,για να αποφύγουν τις διεισδύσεις από καλούς χειριστές της μπάλας είτε αναγκάζοντας τον καλό χειριστή να πασάρει,είτε απαγορεύοντας πάλι στο χειριστή να την ξαναπάρει,για να αναγκάσουν τον κάτοχο της μπάλας να κάνει λάθος,για να αναγκάσουν την ομάδα να κάνει μακρινές πάσες και τέλος για να καθυστερήσουν την επίθεση μια ομάδας.








Επίθεση εναντίον πιεστικής άμυνας man to man σε όλο το γήπεδο,κατέβασμα της μπάλας με τον καλύτερο ντριμπλέρ.

Οι παίκτες 3,4,5 τοποθετούνται όπως δείχνει το σχήμα.Ο 1 είναι στην επαναφορά.Πασάρει στον 2.Ο 2 αμέσως επιστρέφει την πάσα στον 1 και αδειάζει(τόσο ο 2 όσο και ο 1 χρησιμοποιούν προσποιήσεις για να κρατήσουν τους αμυντικούς μακριά από τις προβλεπόμενες θέσεις τους).








Κατέβασμα της μπάλας από παίκτη που έχει πιο ασθενή αμυντικό

Ο Μ2 ο οποίος είναι ο καλύτερος ντριμπλέρ παγιδεύεται από τον Κ1 και Κ2.Ο Μ1 δεν μπορεί να πασάρει στον Μ2.Ο Μ5 έχει τον πιο ασθενή αντίπαλο.

Ο Μ4 απομακρύνεται από την μπάλα.Ο Μ3 προσποιείται και παίρνει θέση στον άξονα ώστε να πάρει πάσα.

Ο Μ1 μετακινείται προς τα εμπρός και κατά μήκος.Ο Μ5 κάνει προσποίηση για να υποδεχθεί την μπάλα.Όλοι οι παίκτες αδειάζουν ώστε ο Μ5 να μπορέσει να περάσει το κέντρο και στην συνέχεια να πασάρει στον Μ1.








Screen play εναντίον πιεστικού man to man σε όλο το γήπεδο με τους 5 παίκτες κάτω από το κέντρο

Ο 1 κάνει την επαναφορά της μπάλας.Οι 4 και 5 είναι κοντά στο κέντρο,προσποιούνται και κρατούν τους αμυντικούς τους κοντά.

Ο 2 κάνει screen στον 3.Ο 3 κάνει v-cut και λαμβάνει την πάσα.

Αν υπάρξει αλλαγή στο μαρκάρισμα ο  1 μπορεί να πασάρει στον 2 αφού πρώτα ο 2 εκτελέσει roll.Αν γίνει αλλαγή  ο 2 συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις θα βρεθεί με πιο αργό αμυντικό καθώς ο αμυντικός του 3 θα είναι forward.Μια επιθετική κατάσταση 3vs2 είναι πιθανή αν ο 2 περάσει μπροστά από τον αμυντικό αλλαγής.

O 1 θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε πιθανή πάσα επιστροφής από τον 2 η τον 3.




Κοινοποίηση Google Plus
    Blogger Σχόλια
    Facebook Σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου