Translate/Μετάφραση

Ο τρόπος πάσας κατά την επίθεση ισορροπίας







Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ


                                                                                  Του Μιχάλη Λάγκη


Σε τρία βασικά είδη πάσας θα πρέπει να προπονηθούν οι παίκτες με σκοπό να εκτελέσουν σωστά την επίθεση ισορροπίας.Ωστόσο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ο κάθε παίκτης μπορεί να πασάρει ακόμα και με ασυνήθιστους τρόπους.

Η πάσα στήθους

Αυτή η πάσα που εκτελείται και με τα δυο χέρια είναι απαραίτητη σε καταστάσεις που η μπάλα πρέπει να περάσει από το wing στο Point και από το Point στο low post.Είναι πιο γρήγορη στην εκτέλεση από την bounce pass και πιο δύσκολο να κλαπεί.Χρησιμοποιείται κυρίως για αποστάσεις πέρα από τις συνηθισμένες.Οι επιθέσεις εναντίον ζώνης συνήθως απαιτούν πάσες πιο μακρινές από τις συνηθισμένες.

Bounce pass

Η εκτέλεση αυτής της πάσας μπορεί να ξεκινήσει με τα δυο χέρια και να ολοκληρωθεί με το ένα.Συνήθως χρησιμοποιείται για περάσματα από τον guard στον forward.

Overhead pass

Η εκτέλεση αυτής της πάσας δίνει την ευκαιρία στον πασέρ να χρησιμοποιήσει προσποιήσεις που θα αναγκάσουν τον αμυντικό να χαμηλώσει τα χέρια του.Οι προσποιήσεις πρέπει να έχουν πάντα κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω η από κάτω προς τα πάνω και όχι από side σε side.

Κάθε εκτέλεση πάσας απαιτεί εστίαση της όρασης στο στόχο.Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλι θα πρέπει να κάνει μια μικρή στροφή και με το πλαϊνό μέρος η όραση να επικεντρώνεται στον δέκτη ενώ το κύριο μέρος της όρασης στον αμυνόμενο.

Ακόμα και οι εξαιρετικοί χειριστές μπάλας πολλές φορές συναντούν πρόβλημα στο να πασάρουν όταν είναι σε κίνηση.Οι περισσότεροι ντριμπλέρ δεν μπορούν να πάρουν την μπάλα και να πασάρουν αμέσως χωρίς προηγουμένως να περπατήσουν.Για να γίνει μια τέτοια πάσα χρειάζεται πολύς χρόνος προπόνησης επάνω στο συγκεκριμένο είδος.Είναι μια πολύ καλή δεξιότητα που θα είναι αρκετά χρήσιμη απέναντι σε πιεστικές άμυνες.

Οι προωθητικές πάσες είναι οι πάσες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα λάθη.Ο παίκτης μπορεί να δει έναν συμπαίκτη του σε σημείο που δεν μπορεί να του πασάρει την μπάλα και όμως εκείνη τη στιγμή θα επιχειρήσει να κάνει μια πάσα που μόνο εξαιρετικοί δεξιοτέχνες θα μπορούσαν να κάνουν.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και κακοί αμυντικοί παίκτες που δεν σηκώνουν ποτέ τα χέρια τους να παίξουν άμυνα να κλέβουν μπάλες.

Κατά την εκτέλεση της επίθεσης ισορροπίας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πάσες που πρέπει να γίνουν.Για κάθε κατάσταση πάσας υπάρχει και μια counter move.Αν ο παίκτης δεν μπορεί να πάρει πάσα τότε η ομάδα τρέχει μια counter move.

Αν ο παίκτης είναι ανοικτός  μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πάσα στήθους.Με αυτό τον τρόπο ο παίκτης δεχόμενος την μπάλα μπορεί να σουτάρει,να πασάρει η ακόμα και να ντριμπλάρει.Αν ο παίκτης είναι μαρκαρισμένος η δέχεται πίεση η πάσα θα πρέπει να γίνει προς το εξωτερικό του χέρι.Η πάσα όμως δεν θα πρέπει να γίνει 1 μέτρο μακριά από το χέρι του αλλά κατευθείαν στο χέρι του.

Θα μπορούσα να μιλήσω αρκετά ακόμα σχετικά με την υποδοχή της μπάλας και την πάσα γενικότερα.Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι ο δέκτης θα πρέπει να πιάσει την μπάλα έστω κι αν η πάσα είναι πολύ κακή.Είναι απαραίτητη και κρίσιμη η κάθε κατοχή μπάλας.Γι αυτό το λόγο ο κάθε παίκτης θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην την παραχωρήσει.

Η πάσα στο μπάσκετ δεν είναι κάτι απλό.Μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι.Είναι μια σύνθετη δεξιότητα που απαιτεί γρήγορα χέρια,περιφερειακή όραση,σωστό timing και μυαλό.Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού πασέρ.

Ο πασέρ θα πρέπει να είναι ομαδικός παίκτης απαραίτητα.

Στο μπάσκετ συχνά λέμε ότι για μια κακή πάσα φταίει πάντα ο πασέρ.Ωστόσο και ο δέκτης πολλές φορές πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πιστεύω ότι η σωστή χρήση των ασκήσεων θα βοηθήσει τους παίκτες να αναπτύξουν τις επιθυμητές ιδιότητες και συνήθειες ώστε να βελτιώσουν αυτή την δεξιότητα.

Άσκηση 1

Η πρώτη άσκηση απαιτεί γρήγορες πάσες και με ακρίβεια καθώς και συνεχή κίνηση.Είναι μια άσκηση η οποία αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό την εγρήγορση.








4 παίκτες σχηματίζουν ένα τετράγωνο σε απόσταση 3 μέτρων περίπου και ένας παίκτης κάθεται στην μέση.Ο μεσαίος παίκτης που έχει μπάλα ξεκινάει την άσκηση και πασάρει όπου θέλει με την προϋπόθεση ότι εκεί που θα πασάρει θα πάει για αντικατάσταση.Ο παίκτης που πήρε την μπάλα μπορεί να πασάρει αριστερά η δεξιά και αντικαθιστά στην συνέχεια τον παίκτη.Αυτή η άσκηση μπορεί να εκτελεστεί για όλα τα είδη πάσας.

Άσκηση 2

Αυτή η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διδαχή μιας αμυντικής δεξιότητας.Ωστόσο έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν αφορά τις πάσες.Οι παίκτες θα πρέπει να κινούνται γρήγορα και με ακρίβεια.








5 παίκτες σχηματίζουν έναν κύκλο κι ένας έκτος παίκτης κάθεται στη μέση.Γίνεται κάθε είδους πάσα μεταξύ των παικτών με τον παίκτη στη μέση να προσπαθεί να την κλέψει.Οι παίκτες στην περίμετρο δεν επιτρέπεται να πασάρουν αριστερά η δεξιά αλλά μόνο απέναντι.Αν κάποιος παίκτης κάνει λάθος πάσα και την κλέψει ο μεσαίος τότε μπαίνει εκείνος στην μέση.

Άσκηση 3

Αυτή η άσκηση μπορεί να έχει είτε επιθετική είτε αμυντική μορφή.








Οι παίκτες σχηματίζουν δυο γραμμές όπως στο σχήμα.Η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου 3 μέτρα.Ένας παίκτης στέκεται στη μέση μεταξύ των γραμμών αντιμετωπίζοντας τον παίκτη που έχει την μπάλα.Ο παίκτης που έχει την μπάλα χρησιμοποιεί προσποιήσεις και προσπαθεί να πασάρει στον πρώτο παίκτη της απέναντι γραμμής.Είτε η πάσα είναι επιτυχημένη είτε όχι ο παίκτης που έκανε την πάσα μπαίνει στη μέση και ο μεσαίος πάει στο  τέλος της γραμμής και η άσκηση συνεχίζεται.









Κοινοποίηση Google Plus
    Blogger Σχόλια
    Facebook Σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου