Translate/Μετάφραση

Ο Τρόπος άμυνας στο σύγχρονο μπάσκετ





Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΠΑΣΚΕΤ.

                                                             Του Μιχάλη Λάγκη

Οι περισσότεροι παίκτες χαρακτηρίζουν την άμυνα ως αναγκαίο κακό.Η ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση όταν παίζεται άμυνα επάνω στην μπάλα.Αφορούν τη θέση και την στάση που θα έχει ο αμυντικός καθώς και το πότε πρέπει να είναι έτοιμος να δράσει.

Ο αμυντικός πρέπει να κάνει δύσκολη την ζωή του επιθετικού σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.Πίεση στην ντρίμπλα και στην πάσα και δυσκολία στην εκτέλεση του σουτ.Υπάρχουν πράγματα που παίζουν μεγάλο ρόλο στην εκτέλεση της άμυνας.Το σωματικό βάρος,η θέση των χεριών,η προσποίηση,ο εξαναγκασμός του επιθετικού να κάνει αυτό που θέλει ο αμυντικός και τέλος ο εγωισμός.Ο εγωισμός είναι το ποιο σημαντικό πράγμα στην άμυνα.Άν δεν υπάρχει εγωισμός όλα τα υπόλοιπα έχουν ελάχιστη σημασία.Να υπάρχει εγωισμός και θέλω στον αμυντικό τομέα και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τη θέση του σώματος και το βάρος κατά την αμυντική στάση.Πολλοί προπονητές θέλουν οι παίκτες τους να χαμηλώνουν ολοένα και πιο πολύ και από την άλλη πολλοί παίκτες θέλουν να είναι όρθιοι.Ο κανόνας λέει ότι το κεφάλι του αμυντικού πρέπει να είναι πιο χαμηλά από το κεφάλι του επιθετικού.Με αυτό τον τρόπο ο αμυντικός αποκτά κινητικό πλεονέκτημα έναντι του επιθετικού.Άν ο επιθετικός χαμηλώσει το κεφάλι του πιο πολύ για να κάνει drive θα πρέπει και ο αμυντικός να κάνει το ίδιο αν θέλει να μείνει μπροστά του.

Οι περισσότεροι αμυντικοί κάνουν συχνά φάουλ γιατί τα γόνατα τους είναι ‘’έξω’’ και αυτό συμβαίνει πάντα όταν και το κεφάλι τους είναι σε ψηλότερο σημείο από το κεφάλι του επιθετικού.Έχει μεγάλη σημασία να τηρηθούν όλα τα παραπάνω για να αποφύγετε το φάουλ.
Το κέντρο βάρους του σώματος σας πρέπει να είναι πίσω και να είστε έτοιμοι να κινηθείτε όταν κινηθεί.

Υπάρχουν παίκτες που μένουν λίγο πιο μακριά από τον επιθετικό.Είναι οι περιπτώσεις όπου ο επιθετικός  είναι έτοιμος να πασάρει η να σουτάρει.Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως το που θα ρίξει το  βάρος του ο αμυντικός  παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς η κίνηση προς τα εμπρός τους κάνει ευάλωτους όταν ο επιθετικός επιχειρήσει να περάσει με ντρίπλα.Η κατανομή του βάρους σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιάζουσας σημασίας.

Αν θέλετε η άμυνα σας να είναι επιτυχημένη φροντίστε να οδηγείται τους επιθετικούς προς τις πλάγιες γραμμές (νεκρές ζώνες).

Η καλή αμυντική θέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τον παίκτη μας σε απόσταση ανάσας.Σημαίνει να τον έχουμε σε απόσταση μιας πάσας.Να τον κάνουμε να ανησυχεί κάθε στιγμή.Να τον βάλουμε στη σκέψη ότι κάθε πάσα και κάθε σούτ μπορεί να κλαπεί η να κοπεί.Δεν έχει σημασία αν παίζεται προσωπική άμυνα η άμυνα με βοήθειες.Αυτή η αρχή και ο κανόνας δεν πρέπει να παραβιάζεται ποτέ.Διότι αυτό θα αρχίσει να φέρνει και την νευρικότητα στον αντίπαλο.Η αμυντική σας συνέπεια θα έχει ως αποτέλεσμα την επιθετική δυσλειτουργία του αντιπάλου.
Δεν θα γίνεται ποτέ καλοί αμυντικοί παίκτες όταν παίζεται επιλεκτικές άμυνες.

Η άμυνα παίζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου ανεξάρτητα από το που είναι η μπάλα.Υπάρχουν καταστάσεις που θα βρεθούν πολλοί παίκτες που θα πρέπει να εμποδίσουν μια πάσα η μια ντρίπλα καθώς επίσης και να απαγορεύσουν κάθε επιθετική συνεργασία να λάβει χώρα στο σημείο που θέλει ο αντίπαλος.Ακολουθούμε πάντα κάθε εντολή άμυνας που δίνει ο προπονητής και δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει.

Δεν χρειάζεται να κλέψετε μια μπάλα η να την κόψετε για να χαρακτηριστείτε καλός αμυντικός.Αρκεί να είστε κάθε φορά κοντά στον παίκτη σας και να του δυσκολεύεται τη ζωή.
Ένας παίκτης με την μπάλα στα χέρια του μπορεί να κάνει τρία πράγματα.Να σουτάρει,να πασάρει η να ντριμπλάρει προς όποια κατεύθυνση θέλει.Ο καλός αμυντικός θα του απαγορεύσει να κάνει τα δυο πρώτα και θα πάρει θέση μάχης για το τρίτο,δηλαδή την ντρίπλα.Μπορεί να σουτάρει η να πασάρει φυσικά αλλά όχι με τον τρόπο που θέλει.Όσον αφορά την ντρίμπλα θα τον οδηγήσουμε προς τις πλάγιες γραμμές,εκεί δηλαδή που θέλουμε εμείς.

Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό.Θα είμαστε προετοιμασμένοι για το τι θα κάνει ο αντίπαλος.Θα προσπαθήσει να σας νικήσει στο μοναδικό πράγμα που θα είστε προετοιμασμένοι.Αυτό φέρνει όχι μόνο σε πλεονεκτική θέση τον αμυντικό αλλά και όλη την ομάδα.
Πολλοί προπονητές προτρέπουν τους παίκτες τους να σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά.Είναι ένας τρόπος να μειώνουν την ορατότητα της επίθεσης,να μαρκάρουν καλύτερα μια πάσα η ακόμα και ένα σουτ.Άν το μαρκάρισμα είναι επάνω σε ένα παίκτη με ντρίπλα τα χέρια σας θα πρέπει να είναι κατεβασμένα γιατί έτσι βοηθάτε το σώμα σας να μείνει στη θέση του και να έχει ισορροπία.Υπάρχουν στιγμές και μαρκαρίσματα που τα χέρια άλλοτε πρέπει να είναι ψηλά και άλλοτε χαμηλά.Όταν ένας παίκτης είναι εκτός ακτίνας σουτ τότε τα χέρια μπορούν να είναι η στο ύψος της μέσης η στο ύψος του γόνατος.Το ένα χέρι θα καλύπτει όμως την πλευρά και το άλλο θα κινείται εκεί που κινεί την μπάλα ο επιθετικός.Όποιο από τα δυο μας χέρια καλύπτει την μπάλα σημαίνει αυτόματα ότι και το ίδιο πόδι θα είναι προς τα έξω.

Αν ένας παίκτης είναι σε ακτίνα βολής θα πρέπει να έχετε το ένα χέρι σας στο επίπεδο των ώμων του.Αυτό θα τον κάνει να νομίζει ότι θέλετε να εμποδίσετε το σουτ του.Στην πραγματικότητα εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε το χέρι μας κοντά στην μπάλα και ενίοτε στο πρόσωπο του μειώνοντας την ορατότητα του.

ΠΟΤΕ μην πλησιάζεται τον επιθετικό όταν αυτός έχει δικαίωμα να κάνει ντρίμπλα.Μείνετε χαμηλά και κρατείστε το κέντρο βάρους σας πίσω.

Αν ο επιθετικός σας περάσει στην ντρίμπλα τότε έχετε δυο επιλογές.Η μια να περιμένετε να σας καλύψει κάποιος συμπαίκτης σας.Η άλλη είναι να αντιδράσετε άμεσα.Η αντίδραση σας δεν θα πρέπει να είναι σπασμωδική και αγχώδης.Τον ακολουθείται και κολλάτε από πίσω του.Προσπαθείστε να κλέψετε την μπάλα ειδικά αν τον έχετε λοξά στην δυνατή του πλευρά.
Αυτές είναι οι μεγάλες άμυνες που οι περισσότεροι παίκτες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφτούν.Αργούν πολύ να σκεφτούν και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να ανακάμψουν.Σκέφτονται το επόμενο επιθετικό play παρά να βγάλουν μια μεγάλη άμυνα.
Όταν η ομάδα είναι πίσω στο σκορ αυτές οι μεγάλες άμυνες θα χρειαστούν περισσότερο από κάθε τι.Είναι η ώρα που πρέπει να παιχθεί άμυνα περισσότερο επάνω στις πάσες παρά στα σούτ και δυστυχώς πολλές φορές οι παίκτες είναι εντελώς απροετοίμαστοι για ένα τέτοιο στυλ παιχνιδιού.Καμιά φορά οι παίκτες κάνουν και show αμυντικής χαζομάρας κυνηγώντας τους πάντες και τα πάντα χωρίς λόγο.Άν θέλετε να παίξετε τις μεγάλες άμυνες μην αφήσετε τον παίκτη σας να υποδεχθεί την μπάλα.

Αν παρόλα αυτά τίποτα δεν πηγαίνει καλά εκείνο το βράδυ και ελπίζετε σε ένα θαύμα τότε είναι η στιγμή που τα φάουλ παίρνουν το ρόλο τους στο παιχνίδι.Κάνετε φάουλ σε προσπάθεια να πάρετε την μπάλα και όχι να γκρεμίσετε τον παίκτη (αντιαθλητικό).Ακόμα και αυτές οι καταστάσεις όμως μπορούν να αποτραπούν αν από πριν γνωρίζουμε το τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και το τι λύση μπορούμε να δώσουμε.

Μπορείτε να βρείτε άπειρες δικαιολογίες όταν χάσετε ένα παιχνίδι.Αλλά η δικαιολογία δεν θα κερδίσει ποτέ κανένα παιχνίδι.Όταν οι παίκτες δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά είναι αργά.


Θέλει πολύ μεγάλη μαγκιά για να γυρίσεις από την ΚΟΛΑΣΗ.
Κοινοποίηση Google Plus
    Blogger Σχόλια
    Facebook Σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου