Translate/Μετάφραση

Η σημασία των αποστάσεων στο hi-low παιχνίδι







Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ HI-LOW ΠΑΙΧΝΙΔΙ



                                                                                       Του Μιχάλη Λάγκη




Οποιοσδήποτε ασχολείται με την προπονητική σήμερα πρέπει να κατανοήσει ότι η σημασία των αποστάσεων (spacing) αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της επίθεσης μιας ομάδας.

Οι αποστάσεις είναι σημαντικές για πολλούς λόγους.Δημιουργούν ισορροπία,ανοίγουν διαδρόμους για διείσδυση και αναγκάζουν τους αμυντικούς να παίζουν πιο κοντά στους αντιπάλους τους.Η διδασκαλία των αποστάσεων δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο,ούτε σαφείς απαντήσεις.

Ως προπονητές παρακολουθούμε πολλά παιχνίδια ελπίζοντας να κατανοήσουν οι παίκτες το τι θεωρείται κακό spacing.Δεν είναι εύκολο να διδαχθεί γι αυτό και οι ομάδες η έχουν καλές αποστάσεις η όχι.

Υπάρχουν όμως κανόνες που ορίζουν την δημιουργία των αποστάσεων:

1.Αν ένας περιφερειακός έχει την μπάλα στον άξονα τότε πρέπει να πασάρει στο wing και στην συνέχεια να γεμίσει την γωνία είτε της δυνατής είτε της αδύνατης πλευράς.Η έννοια της επίθεσης hi-low στηρίζεται στην τροφοδοσία του low post από το high post η την κορυφή.Αν ο αμυντικός έχει καταλάβει αυτό το σημείο ο άλλος ψηλός δεν θα έχει την δυνατότητα να φλασάρει.

2.Αν ο ψηλός έχει την μπάλα στον άξονα η πρώτη πάσα που πρέπει να κοιτάξει είναι η πάσα προς τον άλλο ψηλό στο low block και στην συνέχεια να πασάρει προς το αντίθετο wing από το οποίο πήρε την μπάλα.Στην συνέχεια κάνει dive στο καλάθι.Με αυτό τον τρόπο εξαναγκάζουμε την άμυνα να αλλάξει αντιστρέφοντας την μπάλα.Το dive σηματοδοτεί την έναρξη της hi-low επίθεσης.

3.Αν ο αντίθετος ψηλός κάνει dive μπροστά σας τότε εσείς πρέπει να φλασάρετε στο high post.Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της επίθεσης hi-low.

4.Οι ψηλοί κινούνται πάντα κάθετα και όχι οριζόντια.Η μπάλα πρέπει να πάει στο low post από το high post και πάντα από τον παίκτη που δεν ποστάρει.Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες να παγιδέψουν τον ψηλό που δεν ποστάρει και τις αναγκάζει να πάνε σε παιχνίδι 1vs1.

5.Όταν η μπάλα μεταφερθεί από την δυνατή στην αδύνατη πλευρά,η πλευρά με τα δυο guard πρέπει η να αλλάξουν η να κάνουν screen μεταξύ τους.Με αυτό τον τρόπο κρατάμε απασχολημένους τους αμυντικούς και αποτρέπουμε την βοήθεια στο low post.

6.Ο τρίτος guard μετακινείται πάντα μεταξύ γωνίας και φτερού και δεν κάνει ποτέ swing(δεν αλλάζει πλευρά).Όσο περισσότερο χώρο ελεύθερο αφήνουμε στο high post τόσο το καλύτερο,ειδικά σε καταστάσεις που σε πρώτη φάση οι αμυντικοί καταλαμβάνουν αυτό το χώρο.Έχοντας τον περιφερειακό στη γωνία δίνετε η ευκαιρία στον παίκτη που είναι στο high post η δυνατότητα του drive αν ο αμυντικός δεν παίζει καλή άμυνα προσπαθώντας να αποτρέψει την πάσα hi-low.
Αυτή είναι μια αρχική ιδέα του τομέα των αποστάσεων και ο καθένας μπορεί με βάση αυτά να δημιουργήσει το δικό του πλάνο σύμφωνα με τις αρχές και την φιλοσοφία του.

Κοινοποίηση Google Plus
    Blogger Σχόλια
    Facebook Σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου