Translate/Μετάφραση

Η διδασκαλία της έξυπνης άμυνας πίεσης επάνω στην μπάλα







Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΙΕΣΗΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ



                                                                                                    Του Μιχάλη Λάγκη




Όλοι οι προπονητές λατρεύουν τους παίκτες που όχι μόνο μπορούν να παίξουν καλή περιφερειακή άμυνα αλλά και μπορούν επίσης η άμυνα πίεσης που ασκούν να είναι σταθερή και αποτελεσματική.Ωστόσο πολλοί παίκτες δεν έχουν την φυσική κατάσταση εκείνη που θα τους επιτρέψει να μετατραπούν σε έναν τέτοιο παίκτη.

Ως ευφυής πίεση ορίζεται η ικανότητα του παίκτη να προβλέπει την επόμενη κίνηση ενός επιθετικού και ως εκ τούτου να αντιδρά με αποτελεσματικότητα.Η ευφυής πίεση ξεκινά με την κατανόηση δυο σημαντικών αμυντικών τεχνικών.

Closing out

Από τη στιγμή που ο επιθετικός θα πιάσει την μπάλα στα χέρια του ο αμυντικός θα πρέπει να εκτελέσει ένα καλό close out.Πολλοί προπονητές δεν δίνουν ιδιαίτερη βάση σε αυτό το νευραλγικό αμυντικό τομέα.Το σωστό close out απαιτεί τέσσερις προϋποθέσεις.

1.Ο αμυντικός τρέχει προς τον επιθετικό παίκτη και όταν φτάσει σε απόσταση 1-1,5 μέτρο αρχίζει να επιβραδύνει και να χαμηλώνει το κέντρο βάρος του ώστε η αντίδραση του να γίνει γρηγορότερη.
2.Μετά την επιβράδυνση ο αμυντικός θα πρέπει να περιορίσει την ορατότητα του επιθετικού και να αποτρέψει κάθε πιθανότητα να αποκτήσει  πλεονέκτημα στο σουτ.Για να γίνει αυτό ο αμυντικός σηκώνει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι ώστε να περιορίσει την ορατότητα του, μένει χαμηλά και δεν σηκώνεται κατακόρυφα με τον τρόπο που  κάνουν τα χέρια του.

3.Ένα άλλο αμυντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αμυντικός είναι η φωνή του.Η φωνή πολλές φορές δίνει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται πιο κοντά στην μπάλα απ΄ότι στην πραγματικότητα είναι.

4.Όταν ο επιθετικός δεν είναι σε θέση να σουτάρει και επιστρέφει στην θέση τριπλής απειλής ο αμυντικός κάνει μια γρήγορη και ελαφριά οπισθοχώρηση.Ένα από τα πιο δύσκολα σουτ στο μπάσκετ είναι τα σουτ χωρίς ρυθμό.Πολλοί αθλητές που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πλήρως τις δεξιότητες τους δεν το έχουν αυτό το σουτ.Αυτή η μικρή οπισθοχώρηση που πραγματοποιεί ο αμυντικός αποτρέπει το drive.

Tracing the ball

Η φύλαξη ενός παίκτη που βρίσκεται σε θέση τριπλής απειλής έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργοποίηση των χεριών.Τα χέρια μπορούν να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό την πίεση επάνω στον επιθετικό.

Ο προπονητής θα πρέπει να έχει κάνει κατανοητή στους παίκτες του την διαφορά μεταξύ της σωστής τοποθέτησης των χεριών και της ακανόνιστης χρησιμοποίησης τους.Δεν πρέπει να νομίζει ότι αυτό είναι έμφυτο.Η πίεση επάνω στην μπάλα δεν πραγματοποιείται ποτέ με μια φωνή από το πάγκο.Οι παίκτες θα πρέπει να κατανοήσουν το πώς και το γιατί.

Υπάρχουν τρία σημεία τοποθέτησης της μπάλας όταν βρίσκεται στα χέρια ενός επιθετικού.Ανάλογα με την τοποθέτηση της μπάλας τοποθετούνται και τα χέρια του αμυντικού ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η άμυνα πίεσης.

Η πρώτη τοποθέτηση της μπάλας είναι να την τοποθετήσει ο επιθετικός στο ισχίο του.Είναι η πρώτη θέση τριπλής απειλής.Όταν η μπάλα βρίσκεται εκεί ο αμυντικός τον διαβάζει από τα μάτια.Εκεί που πέφτει το βλέμμα του επιθετικού ασκείται αποτελεσματικά πίεση.Σε αυτή την κατάσταση πίεσης ο αμυντικός χρησιμοποιεί μόνο τους αγκώνες και τα χέρια του.Ο αμυντικός θα πρέπει να αποφεύγει κινήσεις που θα τον κάνουν να χάσει την ισορροπία του και θα τον κάνουν ευάλωτο.Όταν η μπάλα είναι σε αυτή τη θέση ο αμυντικός θα πρέπει να είναι κοντά στον χειριστή και να τον αγγίζει σχεδόν.

Η επόμενη τοποθέτηση της μπάλας είναι κάτω από το ισχίο.Όταν το κάνει αυτό ένας επιθετικός ψάχνει να βρεί τον τρόπο με τον οποίο θα διεισδύσει.Ο αμυντικός παίκτης θα πρέπει να οπισθοχωρήσει για να δώσει στον εαυτό του περισσότερο χρόνο και χώρο για να αντιδράσει.Σε αυτή την κατάσταση πίεσης ο αμυντικός χρησιμοποιεί όσο λιγότερο μπορεί το βραχίονα του.Αντί να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το χέρι του για να ασκήσει πίεση το χρησιμοποιεί για να κατευθύνει.
Η τελευταία θέση είναι η τοποθέτηση της μπάλας από τον επιθετικό στο ύψος των ώμων η ψηλότερα.Η θέση αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ασκήσει ο αμυντικός αφόρητη πίεση.Όταν η μπάλα βρίσκεται σε τέτοιο ύψος ο επιθετικός έχει μια μόνο επιλογή,να πασάρει.Η πάσα είναι δυνατόν να έχει στόχο κάποιον παίκτη που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά.Ο αμυντικός μπορεί να τον πιέσει με ολόκληρο το σώμα του και τα χέρια του.Αν αυτό γίνει σωστά οι πιθανότητες για λάθος του επιθετικού είναι πολύ μεγάλες.

Είναι πολύ σημαντικό ο αμυντικός να γνωρίζει την θέση τριπλής απειλής και να προσαρμόζει την άμυνα του ξεχωριστά σε κάθε βήμα.Μια απλή άσκηση για την κατανόηση του όλου θέματος είναι να τοποθετηθεί ένας παίκτης στο wing και ένας αμυντικός στον άξονα.Ο προπονητής πασάρει στον επιθετικό και ο αμυντικός εκτελεί close out.Στην συνέχεια ο επιθετικός παίρνει θέση τριπλής απειλής και ο αμυντικός λειτουργεί ανάλογα.

Ένα από τα πιο απογοητευτικά συναισθήματα για έναν επιθετικό παίκτη είναι να καταλάβει ότι τον σταμάτησε ένας αθλητής με λιγότερα προσόντα από εκείνον.Όταν αυτό γίνει τότε ο αμυντικός δεν ελέγχει μόνο σωματικά τον αντίπαλο του αλλά και ψυχολογικά.

Κοινοποίηση Google Plus
    Blogger Σχόλια
    Facebook Σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου