Υλικά
250 γρ σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο ψιλοκομμένη
125 γρ. βούτυρο
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4 αβγά χωρισμένα
125 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
κακάο
άχνη και παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
2. Σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας τακτικά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
3. Σε μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα. Ανακατεύουμε.
4. Σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαλακή μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Σταδιακά, κι ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με μίξερ χειρός, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη.
5. Ρίχνουμε δύο κουταλιές μαρέγκας στο μίγμα σοκολάτας και με κουτάλι και κοφτές κινήσεις αραιώνουμε το μίγμα. Τέλος, ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη μαρέγκα στο μίγμα και κοσκινίζουμε με το κακάο. Με κουτάλι αναδιπλώνουμε το μίγμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Όσο λιγότερο δουλεύουμε το μίγμα τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.
6. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 35' μέχρι να σταθεροποιηθεί.
7. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το κέικ, γιατί όσο είναι ζεστό η καρδιά του είναι ρευστή. Σερβίρουμε με παγωτό ή απλά αχνίζουμε.
Mερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 λεπτά
Πηγή: http://www.argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου